Stichting Fietsen Alle Jaren Gouda

2021

Door de coronapandemie zijn we pas in juni 2021 weer voorzichtig begonnen met het rijden van riksja-ritten. Vanaf 8 november moesten we hier helaas weer mee stoppen. Het was een kort riksja-jaar, maar wel met een mooi hoogtepunt: de aanschaf van een 2e riksja.

2e Riskja voor Fietsen Alle Jaren Gouda

(26-08-2021)

Hier krijgt onze voorzitter Bart de sleutel overhandigt door #StevenRoerade van #Roeradefietsen van onze super mooie 2e riksja.
Echt we zijn er super blij mee. Nu kunnen we nog meer mensen blij maken met “een leven lang wind door hun haar”

Jan rijdt als vrijwilliger ouderen rond in bakfiets: ‘Van één was de rit zelfs het laatste uitje’

(12-05-2021)

Vrijwilliger Jan Heemelaar van stichting Fietsen alle jaren mag sinds zondag eindelijk weer ouderen en mensen met een beperking rondfietsen. Daarbij hoort de Gouwenaar de mooiste verhalen. ,,Van één van de ouderen was de rit zelfs zijn laatste uitje. Een week na de rit kregen wij het bericht dat hij euthanasie had gepleegd.”

Door corona stond de fiets een lange tijd in de stalling, maar nu de meeste mensen in risicogroepen gevaccineerd zijn, beginnen de vrijwilligers weer. En die ritjes heeft Jan erg gemist. ,,Als ik zie hoe blij mensen worden tijdens de fietstochten, dan word ik daar zelf ook blij van. Zondag regende het heel even, maar toen konden we schuilen. Daarna was het weer mooi buiten. Ik merkte dat de vrouw die ik meenam het ook heel leuk vond. Ze was erg dankbaar. En daar ben ik dan weer dankbaar voor.”

Een fietstocht van stichting Fietsen alle jaren duurt ongeveer een uurtje. De meeste ritten voeren door de natuur, maar passagiers kunnen zelf een route aanvragen. Veel van de ouderen kiezen voor een nostalgische tocht. ,,Dan fietsen we langs hun oude huis of werkplek, daar krijgen we dan vaak over te horen.”

“Wij luisteren met aandacht naar wat ze te vertellen hebben.

Die verhalen gaan vaak over vroeger”.

Jan Heemelaar

Die verhalen kunnen heel mooi, maar ook heel verdrietig zijn, vertelt Jan. ,,Als je dag in, dag uit in een verzorgingstehuis zit, en je mag weer naar buiten, dan heb je veel verhalen. Wij luisteren met aandacht naar wat ze te vertellen hebben. Die verhalen gaan vaak over vroeger. Ook omdat we vaak langs plekjes komen waar de mensen vroeger veel kwamen.”

Fietsenmaker 

Het initiatief is begonnen in Denemarken, maar is inmiddels over de hele wereld te vinden. Jan kwam per toeval bij de stichting terecht. ,,Ik bracht in 2017 mijn fiets weg bij de fietsenmaker. Toen zag ik een riksja staan. Dat is de fiets waarop mensen voorop vervoerd kunnen worden, een soort bakfiets eigenlijk. Ik vroeg om een folder, en was gelijk erg enthousiast over het concept. Ik vind eigenlijk dat iedere gemeente dit moet hebben.”

De mooiste rit die Jan zich kan herinneren was samen met een vrouw van 93, door de Goudse Hout. Jan vertelt dat ze bijna nooit meer buiten kwam. ,,Dat is een super rustige plek om te fietsen. Ze vond de plas die daar ligt toen zo mooi, en vroeg of we daar heel even konden stilstaan. Ze vond het fijn om in de natuur te zijn. We hebben daar uiteindelijk een half uur stilgestaan om te kijken naar de ganzen en eenden.”

“De wielren­ners moeten we wel afremmen.

Men wil tenslotte genieten van een rustgevend ritje,

niet het gevoel krijgen dat ze de trein moeten halen”.

Jan Heemelaar

In Gouda doen al zo’n 20 vrijwilligers mee aan het initiatief, en er staan nog meer enthousiastelingen op een wachtlijst. Dat zijn verschillende soorten mensen, zoals wielrenners, maar ook gepensioneerden. 

,,De wielrenners moeten we wel afremmen. Men wil tenslotte genieten van een rustgevend ritje, niet het gevoel krijgen dat ze de trein moeten halen. Ik geef zelf trainingen aan de ‘piloten’, en heb wel eens voorin gezeten bij een wielrenner die voor het eerst op zo’n fiets reed. Toen zat ik ook wel even met mijn handen in het kussen te knijpen. Maar er zijn gelukkig nog nooit ongelukken gebeurd tijdens een rit.”

Donaties

Het nieuwe seizoen begint goed, dankzij donaties van onder andere kringloopwinkels en de Goudapot kan de stichting een tweede riksja kopen. ,,Daar zijn we superblij mee. Hij is duurder, maar ook een stuk beter. Hij fietst lichter en stuurt makkelijker. Door de tweede riksja kunnen er ook meer ritten gemaakt worden.”

Jan kan niet wachten totdat alles weer is zoals voor corona. ,,De zorginstellingen zijn nog een beetje huiverig, maar het begint wel wat losser te komen. Ook omdat veel mensen een tweede prik gehad hebben. Dan kunnen we weer dagelijks ritjes maken, net als voor de lockdown.”