Stichting Fietsen Alle Jaren Gouda

Aanmelden vrijwilligers

Wil je ook graag als vrijwillig riksja-bestuurder of begeleider op pad met mensen die zelf niet (meer) kunnen fietsen en ze laten genieten van de Goudse omgeving, de binnenstad of misschien wel de plek waar ze opgroeiden? Met zoiets simpels als fietsen, kunnen we deze mensen weer ‘de wind door de haren laten ervaren’. We zijn te bereiken via info@fajg.nl of vul het contactformulier in.

Wat gebeurt er na aanmelding?

  • Onze riksjef maakt een afspraak met je om te oefenen met de riksja en geeft informatie over de werkwijze en de omgang met passagiers. De riksja maakt gebruik van elecktrische trapondersteuning, naast het feit dat hij heel breed is met grote draaicirkel maakt het dat een training noodzakelijk is om de riksja zelfstandig te mogen besturen. Indien mogelijk, worden er meerdere riksja-bestuurders tegelijkertijd uitgenodigd voor deze instructie. Mocht het rijden voor jou niet mogelijk zijn, dan kun je ook als begeleider worden ingezet. Een begeleider neemt in de riksja plaats naast de passagier en praat met hem/ haar over dat wat er voorbijkomt, over hun herinneringen. Je luistert naar hun verhalen. Kortom, je maakt er een gezellege rit van.
  • Je geeft zelf aan hoe vaak en op welke dagen of dagdelen je beschikbaar bent en kunt daardoor fietsen wanneer het jou uitkomt. Sommige ritten staan al gepland, zoals de ritten voor instellingen waar we wekelijks komen. Voor deze ritten worden vaak vaste vrijwilligers gevraagd die wekelijks in een poule van 2 á 3 vrijwilligers met deze passagiers op pad gaan. Daarnaast zijn er losse ritten met nog zelfstandig wonende passagiers.
  • Een rit duurt gemiddeld 1 uur, voor zorgcentra proberen we 2 á 3 ritten achter elkaar in te plannen. Houd er rekening mee dat je ook tijd moet reserveren voor het ophalen en terugbrengen van de riksja in de stalling. Zo komt het dat de riksja en de vrijwilligers steeds voor ca. 1 dagdeel gekoppeld staan.