Stichting Fietsen Alle Jaren Gouda

Aanmelden vrijwilligers

Aanmelden vrijwilligers: Wil jij/ u ook graag als vrijwillig riksja-bestuurder of begeleider op pad met mensen die zelf niet (meer) kunnen fietsen en ze laten genieten van de Goudse omgeving, de binnenstad of misschien wel de plek waar ze opgroeiden? Met zoiets simpels als fietsen, kunnen we deze mensen weer ‘de wind door de haren laten ervaren’. We zijn te bereiken via info@fajg.nl of vul het contactformulier in.

Wat gebeurt er na aanmelding?

  • Onze ‘riksjef’ (samenstelling van riksja en chef) maakt een afspraak om te oefenen met de riksja en geeft informatie over de werkwijze en de omgang met passagiers. De riksja maakt gebruik van elektrische trapondersteuning, naast het feit dat hij heel breed is met grote draaicirkel maakt het dat een training noodzakelijk is om de riksja zelfstandig te mogen besturen. Indien mogelijk, worden er meerdere riksja-bestuurders tegelijkertijd uitgenodigd voor deze instructie. Mocht het rijden met de riksja te zwaar zijn of gewoon niet mogelijk zijn, dan kunt u ook als begeleider worden ingezet. Een begeleider neemt in de riksja plaats naast de passagier en praat met hem/ haar over dat wat er voorbijkomt, over hun herinneringen. We luisteren naar hun verhalen en maken er een gezellige rit van.
  • U geeft zelf aan hoe vaak en op welke dagen of dagdelen u beschikbaar bent en fiets daardoor alleen wanneer het u uitkomt. Sommige ritten staan al gepland, zoals de ritten voor instellingen waar we wekelijks komen. Voor deze ritten worden vaak vaste vrijwilligers gevraagd die wekelijks in een poule van 2 á 3 vrijwilligers met deze passagiers op pad gaan. Daarnaast zijn er losse ritten met nog zelfstandig wonende passagiers.
  • Een rit duurt gemiddeld 1 uur, voor zorgcentra proberen we 2 á 3 ritten achter elkaar in te plannen. Houdt er rekening mee dat je ook tijd moet reserveren voor het ophalen en terugbrengen van de riksja in de stalling. Zo komt het dat de riksja en de vrijwilligers steeds voor ca. 1 dagdeel gekoppeld staan.